we ♥ milano

Milaan is de thuisbasis van twee multinationals: Prada en Pirelli. Zowel de confectioneur als de bandenboer hebben er een eigen museum voor hedendaagse kunst. De Pirelli Hangar is een onwerkelijk grote fabriekshal aan de noordkant van de stad. Men toont er wisselende exposities van steeds twee kunstenaars; tijdens ons verblijf zijn dat Anicka Yi met werk over schimmels en chemische processen dat ons nauwelijks kan boeien – en Steve McQueen met een paar intrigerende filminstallaties. Hoogtepunt, zowel letterlijk als figuurlijk, is het vaste onderdeel The Seven Heavenly Palaces van de Duitse gigant Anselm Kiefer: zeven uit beton opgetrokken torens, variërend van veertien tot liefst achttien meter hoog. Ze staan voor evenzovele mythische paleizen – de statiën van een pelgrimstocht – uit een klassiek Hebreeuws geschrift. Maar wat vooral indruk maakt is hoe nietig de bezoekers lijken tussen dit even massief als wankel ogende meesterstuk.

Aan de zuidkant van Milaan bevindt zich, eveneens in een voormalig fabriekscomplex, de Fondazione Prada. Daar is het juist de tijdelijke tentoonstelling die veruit het meest boeit. Het Deens/Noorse duo Elmgreen & Dragset toont, verdeeld over meerdere binnen- en buitenruimtes, de totaalinstallatie Useless Bodies?, in grote lijnen handelend over de veranderende positie van het fysieke lichaam in onze sterk gedigitaliseerde wereld. Het begint al meteen goed met een stuk of dertig ‘losse’ beelden van mensfiguren: klassiek-heroïsche sculpturen uit vervlogen tijden worden afgewisseld met alles behalve heroïsche figuren van het Scandinavische tweetal zelf. Zo zit een man uitgezakt in zijn rolstoel naast een Romeinse halfgod met getrokken zwaard; wordt een neoclassisistische faun bekeken door een rokende man-met-buikje, enzovoorts. Daarna wordt het alleen maar beter met gedetailleerd uitgewerkte, levensgrote decors (kantoortuin, zwembad) waarin van alles gebeurt – en nog veel meer wordt gesuggereerd. Zo’n lockerroom mag dan symbool staan dan voor de behoefte aan fitness na kantooruren, er lijkt ook een homo-erotisch tintje aan te zitten. Andere details zijn (nog) minder duidelijk. Zoals die koelbox die tussen twee gebouwen is achtergelaten: dat die ‘erbij hoort’ mag duidelijk zijn, maar dan nog blijft de vraag: hoe dan?

Op de foto’s: Anselm Kiefers palazzi | Elmgreen & Dragset: Watching | Flo met op de achtergrond Farnese Gladiator (ca. 460 BC) | Piscina di Largo Isarco en Too Heavy | Untitled: geen modern design-interieur is compleet zonder eigen roestvrijstalen lijkenkoelkast…