villa panza

Op een uurtje treinen ten noordwesten van Milaan ligt Varese. Het rustieke provinciestadje is het meest bekend vanwege de nabijgelegen heilige berg, maar wij gaan erheen voor een bezoek aan Villa Panza, een fraai 18e eeuws landhuis met een prachtige collectie minimal art.

Guiseppe (Beppe) Panza was een zeer gefortuneerd zakenman met een diepgevoelde liefde voor naoorlogse Amerikaanse kunst, die hij in grote aantallen (hij kocht soms in één klap complete exposities) begon te verzamelen. Aldus introduceerde hij werk van onder meer Franz Kline en Robert Ryman in Italië. Zijn voorkeur ging steeds meer uit naar minimalistische, vaak monochrome kunst met wat hij ervoer als een spirituele inslag. In totaal schafte hij zo’n 2500 werken aan, waarvan veel later werd doorverkocht aan musea wereldwijd. In Villa Panza, zomerhuis van de familie Panza en ooit residency van Dan Flavin, James Turrell en vele anderen, bevinden zich zo’n 150 werken, meest (neo)minimal en lichtkunst, deels speciaal voor deze plek bedacht en gemaakt.

Foto helemaal boven: David Simpson: Sea Of Dreams  en Sky Reigns (1988-1990) | Hieronder de belangrijkste reden voor ons om te gaan: de grootste verzameling Dan Flavin-lichtkunst in Europa. Twaalf monumentale lichtsculpturen uit de jaren ’80, allen Untitled, elk in een eigen, meekleurende ruimte. Schitterend spul!