variscoop #2 komt eraan!

Over twee weken is het alweer tijd voor de tweede van de drie avonden met video- en geluidskunst die wij samen met Theus Zwakhals van LIMA organiseren in het knusse Jungle-theater te Amsterdam-Oost. Ook dit keer zit het met de varia in Variscoop weer helemaal snor.

Films
We starten met een korte film van Michiel van Bakel, die ons via beelden uit een zelfgebouwde infraroodcamera-met-scanner letterlijk het bos in stuurt. Van de Turks-Nederlandse belit sağ tonen we twee films over de invloed van geglobaliseerde beeldcultuur op hoe mensen zich gedragen tijdens precaire politieke situaties in het algemeen – en die in het Turkije van Erdoğan in het bijzonder. Daarna wekt Johan Rijpma de materialen op zijn tekentafel op verrassende wijze tot leven in enkele korte stop motion-filmpjes. Johan is aanwezig en zal door Theus worden geïnterviewd over zijn werk. Na een korte pauze volgt het poëtische filmportret dat Martijn Veldhoen maakte van het huis van zijn moeder, waarin ook de schim van zijn schilderende vader Aat rondwaart. Ook Martijn is present en zal over zijn werkwijze worden bevraagd.

Soundscape
Ook deze avond sluiten we het programma af met een live soundscape. (Die van vorig keer, een door Sietse ‘Orphax’ van Erve in het pikkedonker gespeelde drone-compositie, zorgde voor zeer uiteenlopende reacties: sommigen konden er helemaal niéts mee, anderen zaten er juist helemaal ‘in’ en vonden dat het optreden nog heel veel langer had mogen duren.) Nu is het de beurt aan Cinema Perdu, nom de plume van Martijn Pieck: de ‘film voor de oren’ die hij ten gehore zal brengen is gebaseerd op de omgevingsgeluiden die hij opnam in het Amsterdamse Centraal Station. Daarbij gaat het hem niet zozeer om de romantiek van (trein-)reizen alswel om de akoestische kwaliteiten van de verschillende ruimtes die Amsterdam CS rijk is. Want hoewel sommige geluiden zowat in het hele station te horen zijn – pratende mensen, rolkoffers, omroepberichten, veegmachines – klinken ze op geen twee plekken hetzelfde. Klinkt spannend, nietwaar? Hoe dan ook: daarna is het toch echt tijd voor (nog) een biertje en een babbeltje.

Variscoop #2 | woensdag 25 april van 20.00 tot ca. 22.15 uur | Inloop 19.30 uur | Jungle Amsterdam | Tweede van Swindenstraat 26 | Amsterdam-Oost | Gratis toegang

Boven: een still uit Forest Paths (2018) van Michiel van Bakel
Onder: een still uit Tape Generations (2011) van Johan Rijpma