van kinderen en landschappen

The Death Of Melanie Bonajo in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum was onze favoriete tentoonstelling van 2018. Met één van de vijf films uit die expositie, Progress vs Regress, beëindigden we bovendien het eerste Variscoop-seizoen. Ergens dus best logisch om aan het begin van het tweede seizoen het vervolg op die film te programmeren: Progress vs Sunsets. In Regress kwamen hoogbejaarden aan het woord over hun soms moeizame omgang met nieuwe technologieën en social media. Daarentegen wordt Sunsets bevolkt door jonge kinderen die middels hun smartphone volkomen vergroeid zijn met het internet. Voor hen staat ‘natuur’ gelijk aan kattenfilmpjes en andere funny animal videos; de vragen die ze daarover beantwoorden leiden tot ontroerende en/of grappige momenten en het kan haast niet anders of ook de grootste kinderhater gaat óm. De film zit vol slimme beeldvondsten en is van Melanie Bonajo‘s langere films het lichtste van toon – al is de onderliggende apocalyptische boodschap ook hier niet te missen.

Maar we beginnen de avond met enkele films waarin landschappen een grote rol spelen. Met behulp van zelfgebouwde camera’s tast Michiel van Bakel omgevingen af. De resultaten bevinden zich ergens tussen fotofilm en timelapse en zijn even vervreemdend als poëtisch van aard (zie bovenstaande still). Eén van de getoonde films van Michiels hand, Road Trip To The Dutch Mountains, is een eerbetoon aan een Nederlandse klassieker uit het begin van het videotijdperk: Dutch Mountain (1971!) van Jan Dibbets. In Maria Molina Peiró‘s The Sasha (amper twee weken geleden in première gegaan tijdens het International Filmfestival Rotterdam) komt een wel héél bijzonder landschap aan bod. Het deels waargebeurde, deels fictieve verhaal begint met astronaut Charles Duke (van de Apollo 16) en zijn pogingen om vanaf de maan de aarde in zijn geheel te fotograferen en duikt vervolgens een meer metafysische stratosfeer in.

Op deze Variscoop-avond tonen we dus werk van drie makers. Minstens twee daarvan zullen ons verblijden met hun aanwezigheid; zij worden door moderator Theus Zwakhals bevraagd over hun motieven en werkwijzen. De toegang is zoals te doen gebruikelijk gratis, maar kom svp op tijd!

Variscoop | woensdag 27 februari | inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur | Jungle Amsterdam | Tweede van Swindenstraat 26 | Gratis toegang