station to station

Via-via kwam een exemplaar van onze Inkijk-catalogus bij de kunstcommissie van NS-stations terecht. Een paar maanden later mochten we leegstaande ruimtes op twee treinstations, Amsterdam RAI en Haarlem, inrichten met ruimtelijke kunst. Het werk bevindt zich, net als voorheen in de Amsterdamse metrostations, veilig achter glas en zorgt daarmee voor een 100% coronaproof kunstbeleving. En ook nu kozen we voor kunst die geen uitleg behoeft, maar ‘slechts’ visueel genoegen ambieert.

Op Amsterdam RAI betreft het een voormalige wachtruimte, gemaakt van glas en staal in typische jaren ’80 stijl. We vroegen veelzijdig beeldhouwer Herman Lamers om daar een invulling aan te geven die recht doet aan het thema ‘wachten’. Herman strooide tweehonderd kilo grind op de vloer en plaatste daar een paar buitenformaats bloemsculpturen op. Boven deze ‘zen-tuin’ zweeft, op een soort heuveltje, een zwart mensfiguur in een (af)wachtende, dagdromerige zithouding. Wachtend op de volgende sprinter? Op wat aanspraak in deze sociaal armoedige tijden? Op Godot?

De ruimte in station Haarlem is ingewikkelder. Want de voormalige directiekamer mag dan één van de fraaiste locaties zijn waar we ooit iets mochten tonen, hij bevindt zich wél mooi op de eerste etage. Dit vroeg om een ingreep waar het plafond een wezenlijk onderdeel van vormt, omdat men vanaf beneden op het perron vooral dáár tegenaan kijkt. We kwamen na enig piekeren uit op de draaiende, aan het plafond hangende (en daar grote schaduwen op werpende) sculpturen van filmmaker/musicus/beeldend kunstenaar Dan Geesin. Deze unidentified rotating objects komen voort uit ’s mans onderzoeken naar de ‘gedragingen’ van verschillende houtsoorten en -nerven en dat past dan weer mooi bij de klassiek-houten omlijsting van de locatie.

Wie weet komen er meer ruimtes vrij op stations in Amsterdam of omgeving en kunnen we dit project uitbreiden. Maar voor nu zijn we blij dat we, na anderhalf jaar van uit- en afgestelde plannen, de handen weer eens ouderwets uit de Polderlicht-mouwen hebben kunnen steken. Bij deze danken we NS-stations voor het vertrouwen!