station killaars

Nadat we eerder al tijdelijk leegstaande ruimtes op station Amsterdam RAI en station Haarlem mochten ‘vullen’ met kunst, is nu een derde Platform-project gerealiseerd op station Utrecht Centraal. Tussen filialen van hap-slik-weg-ketens als Swirls en Smullers treft de passant daar een onverwacht stukje food for thought in de vorm van een nieuwe installatie van internationaal vermaard textielkunstenaar Fransje Killaars. Figures Colours First is opgebouwd uit de delicate stoffen elementen zoals we die we al langere tijd kennen uit haar werk, zoals wanddoeken, kleurstalen en met geweven lappen bedekte mensfiguren.

De stationspassage waar de installatie staat opgesteld is eigenlijk een brug, over de treinsporen heen, die de westelijke kant van Utrecht met het centrum van de stad verbindt. Een zelfde tweedeling is te zien in het werk: de linkerhelft is kleurrijk; de rechterhelft in zwart-wit. Dit contrast is dan ook het eerste dat opvalt aan dit tweeluik: voordat we alle details ontwaren, hebben we de kleuren al ‘gevoeld’. Figures Colours First laat zien wat het belangrijkste uitgangspunt vormt van Fransje Killaars kunst: de werking van kleur.

[voor wie wil gaan kijken: de passage waar het werk van Fransje zich bevindt is dus niet IN de stationshal maar aan de BUITENZIJDE ervan, aan de noordkant, buiten de poortjes!]

Op station Amsterdam RAI is nog steeds een installatie te zien van Herman Lamers. De sculpturen van Dan Geesin op station Haarlem – een moeilijke maar ronduit schitterende locatie – zijn helaas alweer weggehaald i.v.m. onverwacht snelle verhuur van de ruimte.