platform 12: piet van de kar

In de voormalige wachtruimte op perron 3/4 van NS Station Amsterdam RAI, bij ingewijden bekend als onze Platform-expositieruimte, toont Piet van de Kar een groep sculpturen.

Beeldhouwer Piet van de Kar bouwt zijn sculpturen op uit combinaties van hout, metaal, staal, bamboe, gips, verf en/of textiel. De vaak ruwe materialen blijven altijd herkenbaar: die zijn niet alleen uitgangspunt maar vormen ook de essentie van het werk. Immers, mocht een beeld een karakter, een innerlijk, een ziel hebben, waar anders is die te vinden dan in de materie waaruit het beeld is opgebouwd? Dat idee van bezieling is belangrijk voor Piet: niet voor niks haalt hij veel inspiratie uit de spirituele gebruiken van ‘primitieve’ culturen. Titels als Spirit en Bosgeest spreken wat dat betreft boekdelen.

De sculpturen in de Platform-ruimte zijn expressief, speels en met kleurrijke details. Elk beeld heeft zijn eigen karakter: soms enigszins menselijk, soms meer dierlijk, soms onbestemd. Niettemin vormen ze samen één groep – of beter gezegd ‘stam’. De beelden staan verdeeld over de ruimte, gericht op de toeschouwer of op elkaar. En ze staan allemaal op een eigen sokkel, hetgeen resulteert in een ‘klassieke’ sculpturententoonstelling met on-klassieke materialen en dito beeldtaal.

Platform 12: Piet van de Kar is te zien t/m 31 december a.s. en komt ook dit keer weer tot stand met dank aan NS Stations. Waarvoor dank!