platform 11

In de voormalige wachtruimte op perron 3/4 van NS Station Amsterdam RAI, oftewel onze Platform-expositieruimte, toont Jacqueline Kooter een ruimtevullende papieren installatie. We zien iets wat lijkt op plantaardige levensvormen; onbekende flora die zowel vreemd als vertrouwd oogt. De wachtruimte lijkt daarmee getransformeerd tot een broeikas met daarin een wildgroei van vegetatie die, te oordelen naar het grijs-bruin-zwarte kleurenpalet, al heel lang geen water meer heeft gehad. Of betreft het hier buitenaardse flora, afkomstig van een planeet waar alleen de mannetjes groen zijn? Hoe dan ook, een intrigerend schouwspel.

Sinds jaar en dag maakt Jacqueline animatie-videofilms op basis van papieren vormen. Gaandeweg ontstond de behoefte om diezelfde vormen bij wijze van decor rondom het video- of projectiescherm te laten terugkeren, aldus een passend ‘landschap’ om de film heen scheppend. Daarbij wordt elke vorm en elk vormpje handmatig uit dik papier/karton geknipt of gescheurd en zo nodig ingeschilderd – een zeer arbeidsintensief proces. Die decors groeiden groter en groter tot installaties die het ook zónder film prima bleken te doen, zo werd een paar maanden geleden duidelijk bij een fraaie groepsexpositie in Den Helder. Reden om Jacqueline te vragen om ook de Platform-ruimte van haar pseudo-plantvormen te voorzien. En zie, daar hebben we Urban Oasis.

Platform 11: Jacqueline Kooter /Urban Oasis is te zien t/m juni a.s. en komt ook dit keer weer tot stand in opdracht van en met steun van NS Stations. Waarvoor dank!