platform 09: café oppenheimer

In de voormalige wachtruimte op perron 3-4 van NS-station Amsterdam RAI toont Polderlicht’s eigen John Prop, van huis uit illustrator, een van golfkarton gemaakte ‘kijkdoos’. Café Oppenheimer verwijst zowel naar de voormalige horeca-functie van de locatie als naar de geopolitieke spanningen van dit moment. Het scenario:

Wat sommigen vreesden maar velen voor onmogelijk hielden wordt werkelijkheid: bijna een jaar na de Russische invasie in Oekraïne, en na tal van militaire tegenslagen, drukt Wladimir Poetin op de ‘rode knop’ en ontketend daarmee een kernoorlog. Amerika reageert vrijwel meteen; India, Iran en Israël volgen, en in no time staat de hele wereld in brand. In Café Oppenheimer, normaliter een wat slaperige bruine kroeg, is de sfeer volledig omgeslagen. Het voetbal op de televisie heeft plaats gemaakt voor livebeelden van paddenstoelwolken, de een nog groter en angstaanjagender dan de ander. De stamgasten raken in verschillende stadia van paniek. Arie is onder de tafel gedoken, Melissa staat als bevroren in een hoek, Kees-Pieter begint zaken te schreeuwen die we hier liever niet herhalen. Barman Clarence staat als een bezetene glazen te spoelen en breekt daarbij het ene na het andere. Punker André daarentegen oogt onaangedaan: die weet al zijn hele leven dat er no future is. Ook Carolien voelde de rampspoed al aankomen en heeft zich getooid met haar opa’s gasmasker: drinken moet dan maar met een rietje. En wie is die bleke, hologige figuur daar aan het eind van de bar? Het besef dat dit de laatste ‘gewone’ avond is in Café Oppenheimer dringt steeds meer door en dat doet de alcoholconsumptie nog harder stijgen dan de inflatie. Het ene rondje is nog niet uitgeserveerd of het volgende wordt al besteld. De drankvoorraad blijkt gelukkig ruim en betalen is in één klap iets van vroeger. Het is 23:58 uur: de nucleaire nacht is nog jong. Morgen zien we wel weer verder. Als we er dan nog zijn…

Onder de naam Platform organiseren we, in opdracht van NS, tentoonstellingen in tijdelijk leegstaande ruimtes (winkels, wachtruimtes etc.) op stations in en rond Amsterdam. Café Oppenheimer komt tot stand met dank aan NS Stations en Pictoright, en is te zien t/m juni a.s.