platform 04

Op de valreep heeft Peter Vink een toch al uiterst productief jaar afgesloten met de oplevering van een lichtkunstwerk in een leegstaande ruimte aan de Stationspassage op NS-station Utrecht Centraal.

In de grotendeels zwarte ruimte (een overblijfsel van de Sushi-shop die hier zat) heeft hij enkele tientallen horizontale led-lichtlijnen gehangen. De rode, blauwe en witte lijnen variëren continue van compositie en lichtsterkte en dat maakt het werk een stuk levendiger dan men op basis van de minimalistische opstelling zou verwachten. Kenmerkend voor Peter is het versterken van architectonische aspecten die normaliter niet of nauwelijks opvallen. In Utrecht doet hij dat met name door de deuren van twee kleine zijruimtes open te zetten en die ruimtes (hokjes eigenlijk) letterlijk te laten ‘oplichten’. Met momenten is het licht behoorlijk fel: dat het werk opvalt mag dan ook een understatement heten.

Dit is het vierde kunstwerk in de Platform-serie die we in opdracht van NS organiseren in tijdelijk leegstaande winkel- en wachtruimtes op verschillende stations in en rond Amsterdam. Het zal, mits de ruimte niet tussentijds wordt verhuurd, tot ca. eind maart te zien zijn.

UPDATE: Platform 04 doet mee in de pilot van een nieuwe lichtkunsttentoonstelling in en rond station Utrecht Centraal: I Light U. Met tijdelijke en permanente werken, van 7 t/m 30 januari.