parklicht terugblik | deel 4

Lees hier deel 3

11. Marloes van Sonkinetische licht- en waterinstallatie
Lokatie:
de vijver in de binnentuin van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Marloes plaatste twee plexiglazen waterbassins in de vorm van pyramides-op-hun-kop in de vijver achter het Tropenmuseum, met bij beiden onderin een lamp en een mechaniekje dat het water en het zand op de bodem met onregelmatige regelmaat deed opborrelen. Een poëtisch en enigszins decoratief werk.

12. Su Tomesenlichtinstallatie
Lokatie:
een uitbouw/tuinhuisje aan de gevel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het enige meer narratieve werk van de tentoonstelling, met een aktueel en politiek tintje bovendien. Su bekleedde de ramen van de uitbouw met klamboestof, waardoor een diffuus, wat ‘mistig’ zweem lag over datgene wat er binnen te zien was: een outlet voor goedkope, felgekleurde plastic huisraad van Indonesische makelij. Daarboven lichtte de tekst SUPERSALE op. Een verwijzing naar de Indische kunstschatten die de basis voor de collectie van het Tropenmuseum vormen – en daarmee naar ‘ons’ koloniale verleden – alsmede naar de ingrijpende bezuinigingen onder kabinet Rutte-2 die het KIT hebben genoopt om ondermeer de museumbibliotheek te verkopen (aan Egypte, godbetert.)

13. Peter Vinklichtinstallatie
Lokatie:
op de eerste etage/het ’tussendak’ van het Tropen Hotel, te bereiken via een wenteltrap
Toen we halverwege 2017 dat ’tussendak’ met zijn beton brut pilaren voor het eerst betraden wisten we het meteen: dit is een perfecte Peter Vink-lokatie. En daarin zijn we allesbehalve teleurgesteld. Peter plaatste lange blacklight LED-strips en fluorescerende tape op een dusdanige manier dat er ‘kamers’ leken te ontstaan, afgescheiden door ‘ramen’ waarvan je zou zweren dat er glas inzat. Door de verschillende lichtlijnen traag aan en uit te faden verschoof het accent van de ene ‘ruimte’ naar de andere; een schouwspel dat menigeen lang vasthield op die stervenskoude tochtplek.

14. Corné Vissenbergneon-/tekstobject
Lokatie:
in de receptie van het Arena Hotel
Ter elfder ure toegevoegd aan Parklicht, deze forse ‘neon-bak’ met de tekst What an amazing human being you turned out to be. Een regelrechte opsteker voor wie er naar kijkt, in het uitvergrootte handschrift van de maker.

Op de foto’s: Peter Vink (bovenaan deze pagina), Marloes van Son (linksonder), Corné Vissenberg (rechtsonder) en Su Tomesen (helemaal onderaan)