parklicht terugblik | deel 3

Lees hier deel 2

8. MMC Schobbelichtinstallaties
Lokatie 1:
twee glazen vides aan beide kanten van de kapeltoren van Hotel Arena
Lokatie 2: in de ‘Lourdesgrot’ tussen Hotel Arena en kinderdagverblijf Kinderrijk
MMC (Mieke) Schobbe heeft veel ervaring met het realiseren van kunst in kerken, vandaar dat we haar vroegen voor de glazen ‘kubussen’ (vides) op de eind 19e eeuwse kapeltoren. Ze maakte er lichtbakken van, voorzien van op architectuur geënte grafische patronen, die zó goed pasten bij het gebouw dat menigeen dacht dat ze er een vast onderdeel van vormden – en er dus niet één-twee-drie een Parklicht-kunstwerk in zagen. Dat was gelukkig wel het geval bij Mieke’s tweede bijdrage: een faux-perspectivisch blacklight-object in de aan Maria gewijde folly in wat ooit de achtertuin van een katholiek meisjesweeshuis was. Een serene, poëtische, verstilde ingreep.

9. Elly Sloepvideo-loop, ca. 3’00 min.
Lokatie: een gevel in een duistere hoek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Eén, dan twee en uiteindelijk drie ovalen, oplichtend als witte aureolen, dwarrelden in extreem slow motion over de donkere stenen. Tegen de tijd dat ook de laatste uit zicht dreigde te verdwijnen, verscheen nummer één weer in beeld. Deze uiterst minimale video-animatie vormde het meest verstilde werk van allemaal – wat nog eens versterkt werd door de wat obscure achteraf-lokatie. Overigens: op de laatste Parklicht-avond was er een dance-feest in het KIT. Achter de ramen scheen gekleurd licht en foute muziek dreunde door de muren, maar het ijle videowerkje bleef overeind – de ijlheid werd er in zekere zin zelfs door versterkt.

10. Berndnaut Smildelichtinstallatie/-projectie
Lokatie:
op de zijgevel aan het Metis Montessi College
Door het licht van een 2500 Watt studiolamp door een transparante plexiglazen prisma te schijnen creëerde Berndnaut een ruim dertig meter brede regenboog, en liet daarmee op poëtische manier zien dat ‘wit’ licht is opgebouwd uit meerdere kleuren. Dat de regenboog op zijn kop stond, dus met de boog naar beneden, was een bijkomend intrigerend aspect. (Echte regenbogen worden veroorzaakt door zonlicht dat van boven komt, het licht van Berndnauts exemplaar komt van onderop; vandaar die omdraaiing.) Overigens trok de prisma zélf ook de nodige bekijks.

Op de foto’s: MMC Schobbe (bovenaan de pagina en linksonder), Berndnaut Smilde (meteen hieronder) en Elly Sloep (rechtsonder) | Lees hier deel 4