parklicht terugblik | deel 1

Van alle acht buitententoonstellingen die we tot nu toe realiseerden was Parklicht in het Amsterdamse Oosterpark ongetwijfeld de meest consistente en tevens de subtielste, zeg maar ‘intiemste’. Met een artistiek gemiddelde waar we hartstikke gelukkig mee zijn. De enige smet op het geheel was het jammerlijk uitvallen van één blacklight-installatie, maar de overige veertien werken deden wat ze moesten doen: verbazen, plezieren, intrigeren. Hier een overzicht, met foto’s van Hans van den Bosch, de kunstenaars en/of van facebook:

1. Children Of The Lightinstallatie en performance
Lokatie: de centraal gelegen weide tegenover de muziekkoepel (oostkant).
Onze Kinderen Van Het Licht (Arnout Hulskamp en Christopher Gabriel), gekleed in identieke zilveren space suits, plaatsten elke avond vanaf 17.00 uur zo’n tweehonderd knipperende witte LED-lampen in een rustig tempo op het gras; de ene keer at random, de andere keer in een wat dwingender patroon of een strakke lijn. Aan het eind van elke avond werden de lampjes op even performatieve wijze weggehaald.

2. Daphne Glasmachervideo-loop, ca. 5’00
Lokatie: een groot (bestaand) LED-scherm tegen de gevel van het Metis Montessori College aan de Mauritskade.
Een compilatie van fragmenten uit digitale, soms op art-achtige en soms bijna stroboscopische filmexperimenten, voor de gelegenheid voorzien van sterke zwart/wit-contrasten. Het was maar goed dat dit werk enigszins afgelegen was gesitueerd want de lichtopbrengst bleek héél veel feller dan verwacht: de hele directe omgeving lichtte mee op. Dat maakte dit tot het ‘heftigste’ kunstwerk van allemaal – en een goede trekker bovendien.

3. Gosse de Kortlichtinstallatie
Lokatie:
de centraal gelegen weide tegenover de muziekkoepel (westkant).
Een rechtopstaand donker vlak met aan beide kanten veertig witte LED-lichtjes, op een dusdanige manier ‘gemaskerd’ dat er vanuit verschillende hoeken verschillende met een minimum aan ‘pixels’ opgebouwde afbeeldingen te zien zijn. Wat in eerste instantie een statisch beeld leek, veranderde door er eenvoudigweg langs te lopen. Een geslaagd experiment in wat de kunstenaar solid cinema noemt.

Op de foto’s: Gosse de Kort (bovenaan de pagina), Children Of The Light (linksonder) en Daphne Glasmacher (rechtsonder) | Lees hier deel 2