oase in den helder

We zijn in de sympathieke Kunsthal 45 te Den Helder – die in afwachting van een permanente behuizing tijdelijk doch riant is ondergebracht in een voormalig H&M-filiaal – voor de expositie Urban Oasis. Zes kunstenaars behandelen groot- en kleinstedelijke landschappen in de breedste zin van het woord en hanteren daarbij fotografie als uitgangspunt. ‘Gewone’ foto’s in een lijstje zijn er niet of nauwelijks; het betreft veelal maximaal uitvergrootte prints, collages, bas-reliëfs, gelaagde afbeeldingen op textiel en een enkele animatiefilm. We pikken er drie kunstwerken uit:

1. De expositie begint met een vuistdik fotoboek (‘On The Road Too’) van Peter Spaans, documentair fotograaf met een lange staat van dienst. Met daarin duizend van de foto’s die hij vanuit een rijdende auto maakte op een tocht van de Oostkust naar de Westkust van de Verenigde Staten. Naast heel veel woestijn zien we tankstations, motels, kerken, warehouses etc. Het boek ‘leest’ als een roadmovie: associaties met Paris, Texas en talloze andere films liggen dan ook voor de hand.

2. Deuropeningen zijn zo’n vertrouwd, dagelijks beeld dat we ze voor waar aannemen in Michiel Kluiters’ foto’s, ook al zijn die van hem veel kleiner en zitten ze in ruwhouten, vaak grof geschilderde maquettes. Kluiters speelt daar met licht doorheen, fotografeert de resultaten en blaast die vervolgens op tot ‘normale’ grootte. Denkt u zich onderstaande foto in, maar dan twee meter hoog. Het oogt als een echte deur… en ook weer niet.


Michiel Kluiters

3. Jacqueline Kooter is een videokunstenaar die de ‘decors’ voor haar films met de hand maakt, veelal van papier en karton. Hier in Den Helder zijn die papieren elementen als het ware losgeweekt van de film en op zichzelf komen te staan. Of beter gezegd: te hangen. Vanaf het plafond hangen enkele tientallen papieren en kartonnen slierten, tezamen een abstract lianenwoud vormend. Sfeervol, raadselachtig en ook ‘vriendelijk’; heel licht en toch ‘vol’. Met fotografie heeft dit feitelijk niets meer van doen, maar ons hoort u niet klagen.

Het is de laatste dag van Urban Oasis. Dat heeft als voordeel dat alle kunstenaars aanwezig zijn, met leuke en informatieve gesprekken tot gevolg. En dan is daar nog de traditionele en erg genoeglijke slotmaaltijd (met ‘finisoep’) die maakt dat we mentaal én fysiek opgeladen huiswaarts keren.


Jacqueline Kooter