melanie bonajo @ variscoop

The Death of Melanie Bonajo – How to unmodernize yourself and become an elf in 12 steps is de opmerkelijke titel van Melanie Bonajo’s solotentoonstelling in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum. De expositie bestaat uit vijf magnifiek vormgegeven video-installaties die tezamen een wonderlijk kijkje bieden in een wereldbeeld dat enerzijds stikdonker is (we maken een ecologische en humanitaire puinzooi van deze wereld, de apocalyps is nabij) en anderzijds hoopvol en activistisch (kom op, laat ons het ánders aanpakken allemaal!) Het is verleidelijk om veel van de door Bonajo getoonde alternatieve leefwijzen af te doen als vage ‘hippie-shit’ maar daarvoor zijn de opgeworpen issues toch echt veel te urgent. Bovendien zit er de nodige humor en relativering in het getoonde. De tentoonstelling is goed voor uren kijk- en denkvoer; wij waren er vorige week een volle middag zoet mee. Een aanrader!

Eén van de vijf films uit de Bonnefanten-tentoonstelling tonen we ook tijdens onze laatste Variscoop-avond. In Theater de Jungle zult u het weliswaar zonder blauw oplichtende ‘zonnepanelen’ en rolstoelen moeten doen maar de film Progress vs Regress, waarin hoogbejaarden reflecteren op de vele technologische en sociale veranderingen die ze in hun lange leven hebben meegemaakt, is ook zonder die aankleding zeer de moeite. We hebben Melanie uitgenodigd om bij de screening aanwezig te zijn en door onze eigenste moderator Theus Zwakhals te worden bevraagd. Of ze komt is nog onzeker; zoniet, dan is dit interview voor het VPRO-radioprogramma Nooit Meer Slapen een prima alternatief.

Uiteraard zijn ook de andere, minstens zo interessante makers, Gerco de Ruijter & Michel Banabila en Broersen & Lukacs, uitgenodigd en daarvan zal minstens de helft aanwezig zijn. Wie er zéker is, is Jan-Bas Bollen, want die verzorgt de live soundscape. Het wordt kortom een mooie avond, en dat allemaal gratis in het gezelligste theater van Amsterdam-Oost: wees welkom!

Variscoop – een avond met video- en geluidskunst | woensdag 23 mei | aanvang 20.00 uur | inloop 19.30 uur | Theater de Jungle, Tweede van Swindenstraat 26 | Amsterdam-Oost | gratis toegang