made in holland #2: final gletsjer

Eerder dit jaar bood het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) ons een nieuwe expositieruimte aan in het net daarvoor gerenoveerde metrostation Van der Madeweg. De publiekshal van dit bovengrondse overstapstation is niet de meest levendige van de Oostlijn (die eer gaat naar Weesperplein) maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de frisse, open uitstraling van het vele glas en béton brut. De architect heeft onderaan de roltrappen een ruimte ingetekend die er prachtig uitziet maar alleen al vanwege het geluid van de langs denderende metrostellen volkomen ongeschikt is voor welke middenstander dan ook – en daarmee als het ware gemaakt voor het tonen van kunst. De ruimte is behoorlijk groot (een vloeroppervlak van acht bij acht en een hoogte van zes meter) en heeft maar liefst twee glazen puien, waarvan eentje aan de straatkant. Een heel andere uitstraling dus dan onze Inkijk-galerieën en daarom bedachten we een nieuwe benaming: Made in Holland – een wat melige verwijzing naar de naam van het station maar stiekem ook een dikke middelvinger naar rechtsnationalisten zoals die enge Baudet, die spontaan het zuur krijgen bij de gedachte aan hedendaagse kunst.

Enfin, vanwege het enorme formaat kozen we ervoor om hier inflatables te tonen; kunst dus waarbij een relatief bescheiden volume wordt ‘opgeblazen’ tot monumentale proporties. En laat ons nu met Robert Roelink een uitstekende inflatable-kunstenaar in onze ‘stal’ hebben. We planden dat Robert gedurende één jaar om de vier maanden een nieuwe expositie zou inrichten; hij op zijn beurt besloot om daar een serie met een overkoepelend thema van te maken, te weten het milieu en hoe we dat moedwillig naar de knoppen helpen. Het eerste van die opblaaskunstwerken kwam begin april gereed, had de vorm van een enorme woekerende plant en heette Huge Growth Power. Een machtige luchtpomp hield die plant ruim vier maanden lang permanent op spanning – wie goed keek kon de plastic bloemstelen heel lichtjes zien trillen – en blauwe spots gaven het werk ‘s avonds een enigszins sprookjesachtig sfeertje. Lang verhaal kort: die plant is sinds enkele dagen weg. Robert heeft ‘m (geheel volgens planning: kom daar nog eens om tegenwoordig) vervangen door een vrijwel geheel ruimtevullende, zwembadblauw-met-witte landbouwplastic berg. Het nieuwe werk heet Final Gletsjer. Wie wel eens een krant leest heeft aan die titel genoeg dus daar hoeven we niks aan toe te voegen. Behalve: ga kijken!

Made In Holland #2: Final Gletsjer van Robert Roelink | dagelijks van 06.30 tot 24.00 te zien in metrostation Van der Madeweg | te zien tot begin januari 2018

nb Dit keer heeft Robert geen boodschappentassen verwerkt, maar onkruid van voor de deur van het station: