komt eraan: variscoop

Joepie! Vandaag over twee weken vindt de eerste aflevering plaats van Variscoop, de ‘drie avonden met video- en geluidskunst’ die wij samen met Theus Zwakhals van LIMA organiseren in het knusse Jungle Theater in Amsterdam-Oost. Het gevarieerde programma is, zonder alvast ál te veel te verklappen, als volgt: we trappen af met twee grappig-conceptuele green screen-animaties over filmkijken en over oorlogsnieuws, van Douwe Dijkstra. Dan volgen twee korte, 100% abstracte computeranimaties van Zeno van den Broek: elektronische geluidspulsen genereren een hyperdynamisch lijnenspel – of is het andersom?

Na de pauze volgt een wat langere, collage-achtige film over beeldcultuur en -manipulatie van Donna Verheijden. Alle drie de filmmakers zijn bij de screening aanwezig en zullen door Theus kort worden bevraagd over hun motieven, thematiek en/of manier van werken. Het vierde en laatste onderdeel is een ‘film voor de oren’: Sietse ‘Orphax’ van Erve zal een soundscape uit zijn laptop toveren waarbij u de beelden zélf mag bedenken. Daarmee is de avond nog niet ten einde, want dan gaat de bar (weer) open en bent u in de gelegenheid om onder het genot van een drankje één en ander te laten bezinken en te evalueren.

Variscoop | woensdag 28 maart van 20.00 tot ca. 22.15 uur | Inloop 19.30 uur | Jungle Amsterdam | Tweede van Swindenstraat 26 | Amsterdam-Oost

Foto: een still uit Démontable (2014) van Douwe Dijkstra