je komt nog eens ergens in variscoop

Over anderhalve week is het alweer tijd voor de derde en laatste Variscoop-avond van dit seizoen. De variatie is dit keer groter dan ooit. We beginnen de avond met drie films van Gerco De Ruijter. Op het eerste gezicht lijken het abstracte schilderijen vol vlakken en lijnen maar het zijn landschappen, gezien vanuit vogelperspectief: de vlakken zijn weilanden of meren, de lijnen zijn wegen of rivieren. Lange tijd maakte Gerco daarvoor foto’s met een cameraatje dat hij aan een vlieger had bevestigd en dat door middel van een eierwekker om de zoveel seconden afdrukte. Met de komst van Google Earth werden de mogelijkheden letterlijk onbegrensd. Vanuit de hoogte zien we thematisch gerangschikte stukjes aardoppervlak in grote hoeveelheden en in hoog tempo voorbij komen. De films duren hooguit enkele minuten maar ze blijven je lang bij.

Kunstenaarsduo Persijn Broersen & Margit Lukács neemt ons mee op een dwaaltocht door een digitale omgeving, samengesteld uit ontelbaar veel foto’s van het laatste oerbos van Europa: het Poolse Bialowieza. Broersen & Lukács streven niet naar realisme: hun bos oogt alsof het afkomstig is uit een andere dimensie, waar geen zon doordringt en zwaartekracht er nauwelijks toe lijkt te doen. Hoe dieper we het bos induiken, hoe fragmentarischer het wordt. En dan blijkt dat er nóg iemand is…

En dat is pas de helft van het programma, want ook tonen we films van Lyubov Matyunina en Nan Wang. Die laatste doet ook een performance. En ook dit keer is dat alles gratis en voor niks te zien in het Jungle Theater te Amsterdam-Oost. Dus wees welkom (maar kom op tijd!)

Variscoop | woensdag 17 april [inloop 19.30 uur] aanvang 20.00 uur
Jungle Theater | Tweede van Swindenstraat 26, Amsterdam | Gratis toegang
Afbeelding: Forest On Location van Broersen & Lukács