hoopvol

Dertig zeer uiteenlopende kunstwerken in soms verrassende, soms ‘intieme’ hoeken en hoekjes van de kloostergebouwen, kerken, kapellen, stallen of gewoon langs een straat binnen de zogeheten Heilige Driehoek in het Brabantse Oosterhout. Ook voor wie zoals wij de kriebels krijgt van noties als ‘spiritueel’ en/of ‘religieus’ heeft Hoop, de Kunstbiënnale in en rond de kloosters Sint Catharinadal en Sint Paulus, een hoop (!) te bieden. Uiteraard heeft een aantal kunstwerken een christelijke of anderszins religieuze (onder)toon, en ook werk dat niet per se ‘reli’ is krijgt hier onvermijdelijk een zekere sacraliteit mee – maar echt stichtelijk wordt het godzijdank bijna nergens.

Hoe dan ook: er is heel veel te zien, veelal prachtig ingebed in de omgeving. En er zit magnifiek werk tussen, zoals twee wonderbaarlijke albasten sculpturen van Anish Kapoor, deels zó dun dat het licht dat er van achteren doorheen schijnt een halo vormt. De kubusvormige kooiconstructie van Juliette Minchin waarvan de wanden zijn bekleed met langzaam wegsmeltend kaarsvet – perfect gesitueerd in het middenschip van een kerkgebouw. Een in lompen gehulde, gothic as hell gestalte van Berlinde de Bruyckere; een ‘aartsengel’ die hier, in het omfloerste licht van twee glas in lood-ramen, doet denken aan een Nieuwtestamentische melaatse. En enkele über-esthetische maar loodzware video’s van Bill Viola die we al vaker zagen maar die, opgesteld in donkere altaarnissen, nooit eerder zo op hun plaats leken.

Hoop bleek goed voor dik vier uur struinen, verwonderen en genieten en vormt wat ons betreft een voorlopig hoogtepunt in dit gemankeerde kunstjaar. Amen.

Foto’s boven: Job Koelewijn: Poetry Account | Anish Kapoor: Untiteld | Meschac Gaba: Globalloon (fragmenten van alle vlaggen ter wereld in één bol) | Foto’s onder: Juliette Minchin: La Veillée Au Candelou | Maria Roosen: Shelter 2 | Berlinde de Bruyckere: Arcangelo V