heavy metal

Op de cover van de elpee Monoliths and Dimensions (2009) van Sunn 0))) staat de hierboven afgebeelde paintstick-tekening van Richard Serra. Een logische keus, want het oeuvre van de kunstenaar is net als de duistere drone metal van de band 1) zwaar 2) massief 3) overweldigend en 4) tóch hartstikke minimal.

Richard Serra werd wereldberoemd met zijn monumentale, uit cortenstalen platen opgebouwde sculpturen. We komen ze met enige regelmaat tegen: Museum Voorlinden heeft een Serra, bij het Stedelijk staat er een voor de deur, en zo zijn er meer. Maar mogelijk het meest onder de indruk van ’s mans werk waren we in het Parijse Grand Palais (2008), waar vijf langgerekte staalplaten verticaal waren neergezet, allemaal enigszins scheef. De installatie leek de rondlopende bezoeker uit het lood te trekken en de hele tijd was er een sluimerend gevoel van gevaar, alsof die krengen elk moment konden omvallen. Naast een ontzagwekkende oerkracht ging er ook een vreemd soort aantrekkingskracht van uit: je móest die dingen gewoonweg aanraken.

Deze week overleed Richard Serra, maar zijn werk gaat ongetwijfeld nog tal van eeuwen mee. Gelukkig maar… want wát een oeuvre. Wát een kunstenaar!