fiat lux

Gevraagd worden om als gastcurator op te treden voor een expositie met lichtkunst in een heus museum: hij van Polderlicht vindt het een hele eer. Het gaat om Museum Krona, een museum voor religieuze en aanverwante kunst; de tentoonstelling opent volgende maand en heet In het LICHT.

Museum Krona, in het Noordbrabantse Uden, is gevestigd in een klooster waar in een aparte vleugel ook zusters Birgittinessen wonen. Eind vorige eeuw heeft het museum haar horizon verbreed door haar collectie religieuze objecten, vaak uit lang vervlogen tijden, te gaan combineren met moderne(re) kunstuitingen. Zo wordt er momenteel een prachtige Salvador Dalí-expositie getoond, die een voor velen onbekende kant van de surrealistische meester laat zien. (Voor wie in de buurt is: zéér de moeite!)

Een van de uitgangspunten van In het LICHT is de filosofie van een middeleeuwse abt genaamd Suger (we moesten ‘m even opzoeken.) Abt Suger (1080-1151) liet in Saint Denis (even boven Parijs) een kerk bouwen met zo groot mogelijke ramen en daarmee zoveel mogelijk lichtinval – en gaf daarmee het startschot voor de bouwstijl die we gothiek noemen. In het verlengde daarvan liggen Sugers ideeën over lichtreflectie. In het kort komen die er op neer dat het licht dat een kerk binnenvalt wordt weerkaatst in het goud, zilver en/of bergkristal van kruisen, monstransen en reliekhouders op en rond het altaar, en het is precies die weerkaatsing die de gelovige ‘naar het Hogere voert’. Een ander thema is bijvoorbeeld de fascinatie die de mens van oudsher heeft voor zon, maan en andere hemellichamen. Al het middeleeuwse materiaal heeft een religieus karakter; het moderne(re) materiaal betreft overwegend ‘seculier’ werk, gekozen omdat het vanwege inhoudelijke en/of visuele kenmerken aansluit bij een van de thema’s.

In het LICHT toont een zeer gevarieerde selectie kunstwerken. Naast reliekhouders, iconen en handschriften zijn dat schilderijen, foto’s, in situ installaties, lichtprojecties, lichtobjecten en multimediale installaties. Daar zit werk tussen van internationaal gerenommeerde namen en van mensen waarmee wij van Polderlicht eerder hebben samengewerkt. Het werk komt uit musea, bedrijfs- en particuliere collecties en uiteraard van de kunstenaars zelf. Alles staat min of meer in de startblokken: eind november beginnen we met opbouwen. Ondertussen werken we aan een kleine catalogus en een audiotour.

In het LICHT
10 december 2022 – 9 april 2023
Museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden

Met werk van Olafur Eliasson, Jan van Duijnhoven, Jan Andriesse, Navid Nuur, Ann Veronica Janssens, James Turrell, Marinus Boezem, Suzan Drummen, Gabriel Lester, Shezad Dawood, Willem Marijs, Matthijs Munnik, Jan Theun van Rees, Roland Schimmel, Berndnaut Smilde, Veerle Thoben, Matthijs Muller, Kees de Goede, Yayoi Kusama en meerdere (veelal anonieme) middeleeuwse meesters. De curatoren zijn Wouter Prins (conservator Museum Krona), Jan van Duijnhoven (kunstenaar) en John Prop (polderlicht)

Peradam van Matthijs Munnik | Helizo Kruis (ca. 1079)