een middagje rotterdam

Het leukst van Art Rotterdam zijn vaak de dingen eromheen. Zoals Joep van Lieshouts stoere atelier/werkplaats/projectruimte BRUTUS, dit jaar met vier volwaardige tentoonstellingen* goed voor een hele middag kijkplezier. Zo is er de uitgebreide licht-, video- en new media-expositie The New Current. Vijfentwintig werken van evenzovele kunstenaars: sommigen goed, sommigen spannend, anderen ronduit vaag, maar stuk voor stuk fraai opgesteld in even vochtige als tochtige, aftandse opslag- en kelderruimtes. Het er zo donker dat de verklarende teksten aan de muur meestal niet te lezen zijn en dat blijkt achteraf, als we de brochure nog eens nalezen, maar goed ook. Beter is het om het gebodene gewoon te ondergaan, dat is al boeiend genoeg.

We sluiten de middag af in HAL, het kunstenaarsinitiatief van de immer actieve Herman Lamers. Zo donker als het in BRUTUS was, zo licht is het bij Herman. In een grote, geheel witte ruimte toont hij samen met grafisch ontwerper en lichtkunstenaar Merijn Haenen en video-animator Christine Saalfeld een Gesamtkunstwerk van neon en (vloer-)projecties. Balawatsch in Vitro is de titel, wat zoiets betekent als chaos in een ruimte. Met die chaos valt het reuze mee, wat we zien is bovenal speels en blijmakend. Typisch Lamers kortom.

*) Naast The New Current toont BRUTUS Marjan Teeuwens Verwoest Huis, een theatrale opstelling van Folkert de Jong en het spannende Disco Inferno van Atelier van Lieshout zelf. Allemaal zeer de moeite.

Op de foto helemaal bovenaan een neon-installatie (met schoenen) van Herman Lamers. Hieronder: Herman Lamers achterin en een installatie van spanband en neon van Merijn Haenen onder het plafond.

Hieronder met de klok mee: ’typografische’ neoninstallatie van Merijn Haenen | Composing Oceans van Ellis Holman bij The New Current | Nattigheid bij The New Current | Totemism van Folkert de Jong