door het hart van china (en verder)

In 2004 maakte de Chinese cineast Wang Bing de misschien wel mooiste Chinese documentaire ooit. Tie Xi Qu (West Of The Tracks) is een negen (!) uur durend portret van de laatst overgebleven arbeiders van een zieltogend staatsbedrijventerrein in de buurt van miljoenenstad Shenyang. Een hele zit, maar juist die lengte maakt de uitzichtloosheid van het leven van de geportretteerden bijna tastbaar. Wang Bing heeft sindsdien een flink oeuvre opgebouwd in dezelfde trage stijl. Een aantal van zijn films en video-installaties is nu in EYE/Filmmuseum te zien. Daaronder een vijftien uur durend, in één shot opgenomen verslag van de evenzo lange (!) werkdag in een textielfabriek. Heel bijzonder vonden wij The Man With No Name, het voor Wangs doen korte, 90 minuten durende portret van een doodarme, vervuilde kluizenaar in en rond zijn grotwoning ergens aan de noordgrens van China (zie stills hierboven). Het verschil met de neonverlichte miljoenensteden in Ruben Terlou’s prachtige VPRO-serie kon niet groter zijn. En waar Terlou vrijwel continue in beeld is zien we Wang Bing nooit. Sterker nog: hij lijkt niet alleen voor ons onzichtbaar maar ook voor de mensen die hij filmt. Die keuvelen, eten, roken, gapen, peuteren in hun neus of doen een dutje en lijken zich van geen camera bewust. Fascinerend.

Wang Bing won in 2017 de EYE Art & Film Prize voor filmmakers wier werk die zich op het snijvlak van kunst en film bevindt. EYE toont zijn werk samen met dat van twee eerdere winnaars: Ben Rivers en Hito Steyerl. Van die laatste is er onder meer het fraaie Liquidity Inc., waarin geldstromen, vechtsport en het weerbericht tezamen een ‘logisch’ verhaal vormen in een glossy digitale collagestijl.

“Bewegend beeld is bezig aan een opmars in de kunst: beeldend kunstenaars maken steeds meer films en filmmakers verschijnen steeds vaker in het kunstmuseum.”, zo begint De Groene Amsterdammer haar zeer lezenswaardige bijlage over de tentoonstelling in EYE – en waaruit blijkt dat we onze eigen Variscoop-avonden goed getimed hebben. De EYE-expo valt dan ook uitstekend te combineren met die Variscoop-avonden, waarvan de eerste staat gepland voor aanstaande woensdag en waarbij eveneens werk van drie makers aan bod komt. Wij zeggen: wees welkom!

Variscoop | woensdag 28 maart van 20.00 tot ca. 22.15 uur | Inloop 19.30 uur | Jungle Amsterdam | Tweede van Swindenstraat 26 | Amsterdam-Oost