cbk is dood, leve cbk!

Dat de stadsdeelcommissie van Amsterdam-Oost de exploitatiekosten van het Centrum Beeldende Kunst (CBK Amsterdam) al jaren veel te hoog vindt en het instituut als een blok aan het been beschouwt is nauwelijks een geheim. Nu zich een andere gegadigde voor de kunstruimte heeft gemeld ziet de commissie zijn kans schoon en trekt de stekker uit het CBK.

In 2008 werd een nieuw Stadsdeelkantoor gebouwd in Amsterdam-Oost. Kantoren, loketten, een raadzaal… en een nieuw onderkomen voor het CBK, toen al meer dan twintig jaar actief in Oost. Het kunstcentrum moest en zou hét culturele visitekaartje van het stadsdeel worden, en dat mocht best een paar centen kosten. Toen kwam de financiële crisis, vervolgens trad een (neo-)liberaler bestuur aan, en het duurde niet lang of het CBK verwerd tot een stiefkindje binnen de organisatie: te duur, te veel een linkse hobby. Al gauw klonken geluiden als zou kunst geen overheidstaak zijn.

In 2014 wilde de toenmalige portefeuillehouder de gehele collectie (CBK is naast expositieruimte ook kunstuitleen) van de hand doen aan een commerciële partij. Voor één euro. Mede dankzij het rumoer dat daarover ontstond werd dat onzalige plan afgeblazen. Het CBK kon verder maar er werd steeds meer op bezuinigd, waardoor het de laatste twee, drie jaar niet of nauwelijks mogelijk was om iets aan spannende programmering te doen. Het was bij elke begrotingsronde maar weer de vraag of het centrum aan kon blijven.

Nu blijkt dat het stadsdeel achter de schermen gesprekken heeft gevoerd met een andere culturele organisatie: die gaat vanaf komend najaar de kunstruimte bestieren. Dit stelt het stadsdeelbestuur in staat om het CBK te wippen en daarbij de handen in onschuld te kunnen wassen. Immers: ‘de culturele bestemming van de ruimte blijft behouden’. Voor CBK Amsterdam betekent dat einde oefening per 1 augustus a.s. (En de collectie? Die wordt nog tot het eind van het jaar aangehouden. Er komt een ‘onderzoek’ naar wat daar mee moet gebeuren. Wees niet verbaasd als die alsnog voor een euro wordt verpatst.)

Dat het CBK wordt opgeofferd is schandalig. Een uniek kunstcentrum, stevig geworteld in de buurt, wordt rücksichtlos de nek omgedraaid op basis van kil beleid dat zo langzamerhand van ieder idealisme op cultureel gebied verstoken lijkt en alleen nog maar om geld draait.

De betrokken medewerkers van het CBK verdienen beter. De meer dan duizend leden van de kunstuitleen verdienen beter. De talloze kunstenaars wier werk in de collectie zit verdienen beter. De honderden, zo niet duizenden exposanten, vroeger en nu, verdienen beter. De vele schoolklassen die in het CBK hun eerste kunstervaring opdoen verdienen beter. Organisaties zoals wij, die met veel plezier hebben samengewerkt met het CBK en daar mooie projecten hebben kunnen organiseren, verdienen beter. De ontelbare bezoekers die het CBK in hun hart hebben gesloten verdienen beter. Stadsdeel Oost verdient beter. F*ck, de kunst verdient beter! Het CBK is (bijna) dood, leve het CBK!

Update 10-6:
Oost-Online weet te melden dat Framer Framed de nieuwe gegadigde is.

__________________

Op de foto: zaaloverzicht van Hanging Around, de tentoonstelling met ‘hangende kunst’ die wij in 2014 in het CBK mochten organiseren. Met onder meer werk van (v.l.n.r.) Mathijs Lieshout, Zoro Feigl, Ad de Jong, Ronald de Ceuster, Wouter van Schaik en Lobke Burgers.