2001: a pink odyssey

Space travel is zo langzamerhand verworden tot speeltje van verwende miljardairs die van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun schandalige hoeveelheden kapitaal moeten doen. Wij zeggen “Fuck Elon Musk!” en brengen een stukje ruimtevaart dichter bij de gewone burger door het tonen van een Space Station van Stefan Gross op een voor iedereen zichtbare plek.

In onze Platform-exporuimte aan de Stationspassage van Utrecht CS draait een van Stefan’s knalroze, van gesmolten plastic gemaakte ruimtestations traag doch gestaag zijn rondjes. Of passanten het contrast zien tussen de fossiele herkomst van het materiaal en het high tech object dat ervan is gemaakt, is de vraag – maar dat het ding opvalt mag een understatement heten: binnen de kortste keren zat het glas vol afdrukken van kinderhandjes.

In onze Inkijk-galerie in metrostation Wibautstraat toonden we al eens zo’n roze ruimtestation van Stefan Gross. Het exemplaar in Utrecht is niet alleen een stuk groter maar ook gloednieuw. Want hoewel Stefan zich de laatste tijd vooral toelegt op het maken van plastic bloemstukken en ‘bedjes van groente’ blijven zijn roze ruimte-objecten onverminderd gewild.

Platform 07: Pink Remains van Stefan Gross is te zien t/m september. Met dank aan NS Stations en stationschef Mirjam.