platform

NS-stations Amsterdam RAI en Haarlem
dagelijks te zien vanaf eind april 2021

Op verzoek van de kunstcommissie van NS-stations organiseren we tentoonstellingen in tijdelijk leegstaande ruimtes in stations in en rond Amsterdam, te beginnen met Amsterdam RAI en Haarlem. Met het project Platform willen we treinreizigers verrassen met eigentijdse kunst en kunstenaars de gelegenheid bieden om hun werk geheel corona-proof te presenteren. De exposities duren circa een halfjaar, afhankelijk van de beschikbaarheid van de ruimtes.

Platform 01: Herman Lamers @ Amsterdam RAI
Herman Lamers is een beeldhouwer, installatiekunstenaar, fotograaf en tekenaar die woont en werkt in Rotterdam. Hij bedenkt en creëert projecten voor de openbare ruimte en is daarbij niet voor één gat te vangen: zijn werk varieert van realistisch tot abstract en komt tot stand met de meest uiteenlopende materialen. In zijn vrije werk combineert hij de resultaten van die verschillende werkwijzen. In een voormalige wachtruimte toont Lamers een installatie bestaande uit 200 kilo (!) grind en een aantal grote bloemsculpturen; boven deze ‘tuin’ zweeft een wat onbestemde, zittende figuur. Wacht die op de volgende trein? Of zit hij/zij te dagdromen?

Platform 02: Dan Geesin @ Haarlem
De in Nederland woonachtige Brit Dan Geesin is muzikant, filmmaker en beeldend kunstenaar. In die laatste hoedanigheid maakt hij tekeningen, ruimtelijke (soms kinetische) installaties en sculpturen. Achter de monumentale houten puien van de voormalige directiekamers op station Haarlem toont Geesin een serie met de hand vervaardigde houten sculpturen. De abstracte beelden hebben een ‘tribale’ of ‘oer’-kwaliteit, zijn lichtelijk humoristisch, maar wekken ook een melancholisch gevoel op, hetgeen nog eens wordt versterkt door de schijnbaar zinloze rondjes die zij, hangend aan het plafond, draaien.

Met dank aan: kunstcommissie NS-stations en de stationchefs Wendy en Joeri | foto’s: De ‘tuin’ van Herman Lamers op station Amsterdam RAI en de draaiende sculpturen van Dan Geesin