ontroerwoud

VIDEO | 8 september t/m 22 oktober 2016 | CBK Amsterdam, Oranje-Vrijstaatkade 71, Amsterdam | Toegang gratis | een coproductie van stichting polderlicht en Wim Vonk

In het najaar van 2016 organiseerden we een zeer uitgebreide expositie met en rond Ontroerwoud van Wim Vonk: een organisch gegroeide en nog immer uitdijende installatie opgebouwd uit oude meubels, werkbanken, kasten en kastjes, vintage stereo-apparatuur, lampen en lichtbakken, percussie-instrumenten, naaimachines, tekeningen, schilderijen en nog veel meer. Motortjes houden delen van dit amalgaam van kunst en kitsch doorlopend in beweging: door het continue mechanische tikken en wrijven ontstaat allerlei geluid. Het werk is zowel een constellatie van curiosa als een monumentale muziekmachine. Alle onderdelen hangen of staan ogenschijnlijk willekeurig naast of op elkaar gestapeld, maar bij nadere beschouwing blijkt alles fijnzinnig gecomponeerd. Hoewel de verschillende onderdelen onderling behoorlijk verschillen in grootte, zijn ze allen min of meer gelijkwaardig.

Ontroerwoud ontpopte zich tot een heuse happening met artistieke ‘ingrepen’ van andere kunstenaars en optredens van muzikanten, dichters en performers, waaronder Deutsche Ashram, Mrs Pilgrimm, GW Sok, Nina & Carles en vele anderen. Ruimte was er ook voor een greep uit de Afrikaanse kunstcollectie van Klaas de Jonge. Integraal onderdeel van het project was deze website met daarop een weblog, informatie over alle deelnemers en filmpjes van de optredens.

Met dank aan:
Amsterdams Fonds voor de Kunst | Gemeente Amsterdam stadsdeel Oost | Arttrust webdesign


(foto’s: Marja van Putten)