less is more

Minimalisme in beeld en geluid
Factor IJ, Pampuslaan 11-19, IJburg, Amsterdam-Oost | Gratis toegang
29 juli t/m 21 augustus | Openingstijden wo t/m za 11.00-18.00 uur

Een tentoonstelling van minimalistische kunstwerken, door ons geselecteerd uit de vaste collectie van Factor IJ (voorheen CBK Amsterdam), alsmede een viertal concerten met minimalistische muziek i.s.m. Moving Furniture Records.

“What you see is what you see.” – Frank Stella, minimal artist

Waar minimal art gaat over kleur, compositie, vorm, lijn en textuur in plaats van over maatschappelijke, historische en/of persoonlijke context – gaat minimal music over structuur, ritme, herhaling en klankkleur in plaats van over een getoonzet narratief. De vorm valt in beide gevallen volledig samen met de inhoud… beter gezegd: de vorm is de inhoud. Een minimalistisch kunstwerk of muziekstuk biedt maximale ruimte voor de verbeelding van de toeschouwer/toehoorder; voor diens eigen gedachten, individuele interpretatievrijheid, contemplatie, mentaal verwijlen. We kozen een aantal van de meest minimalistische kunstwerken uit de collectie van Factor IJ en stelden daaruit een verstilde tentoonstelling samen. Het betreft voornamelijk schilderijen en grafiek, veelal uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, aangevuld met een paar kleine (licht)objecten.

Het eveneens in Amsterdam-Oost gevestigde platenlabel Moving Furniture Records hebben we gevraagd om een aantal bijpassende concerten te verzorgen. Het label is gespecialiseerd in een specifieke vorm van minimal music: drones (zeer lang aangehouden noten) en microtonen (minieme klankverschillen) die een hypnotiserende uitwerking hebben op de luisteraar. Deze muziek vraagt om concentratie en kan dan ook het beste liggend en met de ogen gesloten worden ondergaan. Neem daarom vooral een (yoga)matje mee (en kom op tijd!)

PROGRAMMA:

Zaterdag 31 juli 16.00 uur:
Coen Oscar Polack weeft langzaam opgebouwde ambienteske klanktapijten en vermengt daarbij ‘romantische’ natuur-, ruis en bruisgeluiden met electronisch gemanipuleerde klanken uit synthesizers, gitaar en/of saxofoon.

Zaterdag 7 augustus 16.00 uur:
Op basis van mathematische principes combineert Reinier van Houdt even virtuoos als minimalistisch pianospel met field recordings, opgevangen gesprekken en radiosignalen. Deze middag zal Reinier putten uit de lockdown-journals die hij afgelopen jaar maakte.

Zaterdag 14 augustus 16.00 uur:
Orphax is het minimal ambient en drone-project van Sietse van Erve (foto). Tijd, ruimte en microtonaliteit komen samen in een ogenschijnlijk statische vorm van geluid waarin ontwikkeling van de muziek ondergeschikt is aan het verliezen van tijdsbesef.

Zaterdag 21 augustus 16.00 uur:
In haar project ‘Sound Topographies’ bewerkt geluidskunstenaar Fani Konstantinidou culturele en sociale ‘identiteiten’ – muzikale fragmenten, gesproken taal en dagelijkse geluiden – tot drones, noise, aritmische melodieën en atonale ritmes.

De concerten zijn gratis toegankelijk en vinden plaats met inachtneming van de dan geldende coronaregels. Gelieve u vooraf aan te melden via info@factor-ij.amsterdam | Moving Furniture Records is bij alle concerten aanwezig met merchandise van de optredende musici.

Met dank aan: Gemeente Amsterdam stadsdeel Oost, Factor IJ, Moving Furniture Records. Afbeeldingen: Michael Berkhemer: zonder titel (zeefdruk) | John Wortel: Onderbroken Vierkant VII (olie op doek) | Orphax live (foto Jonathan Crabb)