etalagegalerie inkijk

archief | Etalagegalerie Inkijk was/is (letterlijk) een underground-galerie met filialen in de Amsterdamse metrostations Wibautstraat, Weesperplein en Waterlooplein, plekken waar elke dag vele honderden of zelfs duizenden mensen komen. Inkijk toont eigentijdse, eigenwijze beeldende kunst met de nadruk op ruimtelijk werk en installaties. In de meeste gevallen worden de werken speciaal voor Inkijk bedacht en gemaakt. Exposities zijn dagelijks te zien van 06.30 tot 24.00 uur en wisselen om de twee maanden. Ooit bedoeld als tijdelijk project, duurt Inkijk inmiddels al achttien (!) jaar en zijn er al meer dan 200 exposities te zien geweest. Het einde is echter in zicht: de filialen Waterlooplein en Weesperplein zijn inmiddels gesloten en voor Wibautstraat valt het doek in februari 2018; de expositie van Piet van de Kar is daar de allerlaatste.

Begin 2017 bood het GVB ons een nieuwe ruimte aan in het zojuist gerenoveerde metrostation Van der Madeweg. Die ruimte is veel lichter en vooral groter, en dus kozen we voor een andere naam: Made in Holland. ‘Opblaaskunstenaar’ Robert Roelink toont er gedurende een heel jaar drie verschillende inflatables.

Nu te zien:

Young animal is helping to create an abstract sculpture – een installatie in de vorm van een ‘atelieropstelling’ door Piet van de Kar: “Ik zie abstracte sculptuur als metafoor voor een toekomst die draait om verbeelding en creativiteit, want alleen op die manier leren we de wereld beter te begrijpen. Als we willen begint die toekomst nu. Laat ons kijken, voelen, spelen. Met een professor, een filosoof, het vlees, de huid, een medicijnman, een danser, een uil, moeder aarde, zaagman en U, de kijker, als klankbord.”

Tot ergens in februari 2018 in het Amsterdamse metrostation Wibautstraat, dagelijks van 06.30 tot 00.30 uur

MADE IN HOLLAND #3: Final Countdown een inflatable van Robert Roelink in de vorm van een opstijgende raket. Daaromheen is een aantal objecten van gerecycled plastic geplaatst, waaronder een infuus, een gekruisigde figuur en een ‘opgezette’ ijsberenkop. Het is de derde en laatste van een serie kunstwerken die handelt over hoe natuurlijke processen het steeds meer afleggen tegen economische groei en we afstevenen op een ecologische ramp: wat dat betreft spreekt de titel voor zich…

Te zien in Made In Holland in het Amsterdamse metrostation Van der Madeweg – tot begin april 2018