inkijk

ARCHIEF | Etalagegalerie Inkijk was een ‘underground-galerie’ met filialen in de publiekshallen van de Amsterdamse metrostations Wibautstraat, Weesperplein en Waterlooplein, plekken waar dagelijks honderden, zoniet duizenden mensen voorbij komen. Inkijk toonde eigentijdse, eigenwijze beeldende kunst met de nadruk op ruimtelijk werk en installaties. Meestal werden de kunstwerken speciaal voor Inkijk bedacht en gemaakt. Exposities waren dagelijks te zien van 06.30 tot 24.00 uur en wisselden om de twee maanden. In 1999 begonnen als een tijdelijk project, duurde Etalagegalerie Inkijk uiteindelijk achttien jaar en zijn er meer dan 200 (solo-)exposities te zien geweest van bijna evenzovele kunstenaars. De renovatie van de stations betekende het einde van Inkijk: één voor één gingen de filialen dicht. Wibautstraat sloot als laatste in februari 2018.

Made in Holland
Begin 2017 bood het GVB ons een nieuwe ruimte aan in het zojuist gerenoveerde metrostation Van der Madeweg. Lichter, groter, ook van buitenaf te zien; kortom van een geheel ander karakter dan de Inkijk-galerieën, en daarom kozen we voor een andere naam: Made in Holland. ‘Opblaaskunstenaar’ Robert Roelink toonde er gedurende een jaar drie verschillende inflatables, daarna hield ook Made In Holland op te bestaan.

Inkijk [reprise]
Toen in 2021 de ruimtes in Waterlooplein en Weesperplein nog steeds leeg bleken te staan, hebben we het GVB opnieuw benaderd. Dat resulteerde in een (opnieuw tijdelijke) voortgang van het project.


Foto’s van boven naar beneden: Margriet van Breevoort: The Waiting @ station Weesperplein | Paul Baartmans: To See Or Not @ station Wibautstraat | Cindy Bakker: zonder titel @ station Waterlooplein