etalagegalerie inkijk/made in holland

archief | Etalagegalerie Inkijk was (letterlijk) een underground-galerie met filialen in de Amsterdamse metrostations Wibautstraat, Weesperplein en Waterlooplein, plekken waar elke dag vele honderden of zelfs duizenden mensen komen. Inkijk toonde eigentijdse, eigenwijze beeldende kunst met de nadruk op ruimtelijk werk en installaties. In de meeste gevallen werden de werken speciaal voor Inkijk bedacht en gemaakt. Exposities waren dagelijks te zien van 06.30 tot 24.00 uur en wisselden om de twee maanden. Ooit bedoeld als tijdelijk project, duurde Inkijk uiteindelijk achttien (!) jaar en zijn er meer dan 200 exposities te zien geweest. De renovatie van de stations betekende het einde van Inkijk: één voor één gingen de filialen dicht: Wibautstraat sloot als laatste in februari 2018.

Begin 2017 bood het GVB ons een nieuwe ruimte aan in het zojuist gerenoveerde metrostation Van der Madeweg. Die ruimte is veel lichter en vooral groter, en dus kozen we voor een andere naam: Made in Holland. ‘Opblaaskunstenaar’ Robert Roelink toont er gedurende een heel jaar drie verschillende inflatables.

Nu te zien:

MADE IN HOLLAND #3: Final Countdown een inflatable van Robert Roelink in de vorm van een opstijgende raket. Daaromheen is een aantal objecten van gerecycled plastic geplaatst, waaronder een infuus, een gekruisigde figuur en een ‘opgezette’ ijsberenkop. Het is de derde en laatste van een serie kunstwerken die handelt over hoe natuurlijke processen het steeds meer afleggen tegen economische groei en we afstevenen op een ecologische ramp: wat dat betreft spreekt de titel voor zich…

Te zien in Made In Holland in het Amsterdamse metrostation Van der Madeweg – tot begin april 2018