in het LICHT

10 december 2022 – 9 april 2023 | Museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden

Museum Krona te Uden (Noord-Brabant) is een museum voor liefhebbers van religieuze en aanverwante kunst. Het is gevestigd in een klooster waar, in een afzonderlijke vleugel, ook zusters Birgittinessen wonen. Het museum combineert religieuze objecten uit lang vervlogen tijden met moderne(re) kunstuitingen.

De expositie In het LICHT poogt de ervaring en de betekenis van licht als natuurkundig verschijnsel, als bron van spiritualiteit en als artistiek medium met elkaar te verbinden. Ook daartoe worden werken uit uiteenlopende perioden bijeengebracht. Middeleeuwse religieuze stukken worden gecombineerd met hedendaagse kunstwerken, uiteenlopend van schilderijen en fotografie tot lichtprojecties en multimediale installaties. Tijdens de expositie zijn een kleine catalogus en een audiotour verkrijgbaar.

Vanuit musea, bedrijfs-, particuliere en kunstenaarscollecties wordt werk getoond van o.a. Olafur Eliasson, Jan van Duijnhoven, Jan Andriesse, Navid Nuur, Ann Veronica Janssens, James Turrell en Marinus Boezem. Ook van Suzan Drummen, Gabriel Lester, Willem Marijs, Matthijs Munnik, Jan Theun van Rees, Roland Schimmel, Berndnaut Smilde en Veerle Thoben is werk te zien. De curatoren zijn Wouter Prins (conservator Museum Krona), Jan van Duijnhoven (kunstenaar) en John Prop (polderlicht).

foto’s: Navid Nuur ‘Broken Circle’ (2011) RABO kunstcollectie | Ann Veronica Janssens ‘Magic Mirror Blue’ (2012) Coll. Akzo Nobel Art Foundation | Navolger van Jeroen Bosch ‘Het Laatste Oordeel’ (1565-1600) Coll. Museum Krona