variscoop

Woensdag 28 maart, woensdag 25 april en woensdag 23 mei 2018 | Aanvang 20.00 uur; inloop 19.30 uur | Theater de Jungle, Tweede van Swindenstraat 26, Amsterdam-Oost | In samenwerking met Theus Zwakhals (LIMA) | Toegang gratis

Onder de naam Variscoop organiseren wij, in nauwe samenwerking met Theus Zwakhals van LIMA, een drietal avonden die geheel draaien om videokunst van Nederlandse origine. Variscoop beoogt een breed publiek op een zo laagdrempelig mogelijk manier kennis te laten maken met videokunst, zonder daarbij al te veel inhoudelijke concessies te doen: zo nu en dan een ‘moeilijke’ film moet immers kunnen. De laagdrempeligheid zit ‘m in andere zaken: een prettig informele ambiance, voldoende afwisseling, de nodige onderbrekingen (interviews, muziek) en de mogelijkheid om tijdens het kijken een biertje te kunnen drinken.

Van de duizenden videofilms die LIMA beheert is een groot deel van in Nederland wonende en/of werkende kunstenaars. Per Variscoop-avond zal daar een selectie uit worden getoond. We beperken ons tot recent materiaal: in principe niet ouder dan vier jaar. Elke keer komt een zo groot mogelijke variatie aan thema’s, stijlen en modi operandi aan bod: minimale zwart-wit animaties, digitale beeldmanipulaties, overdonderende kleurexperimenten, gefilmde performances, artistiek docudrama… in principe is alles mogelijk, al blijft ‘kwaliteit’ uiteraard het voornaamste criterium.

Het ligt in de bedoeling om per avond één of twee makers uit te nodigen en aan het woord te laten over de bedoelingen achter hun werk, hun werkwijze, hun inspiratiebronnen etc. Verder zal elke Variscoop-avond worden opgeluisterd met een kort optreden van een geluidskunstenaar/muzikant op het terrein van ambient, soundscape, minimal, musique concrète… ‘film voor de oren’.

Mogelijk dankzij Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost, Theater de Jungle en LIMA.