cbk is dood, leve cbk! (deel 2)

Als gevolg van nog immer dooretterend neoliberaal gedachtengoed (en naar verluidt enig politiek handjeklap) heeft het dertig jaar oude Centrum Beeldende Kunst Amsterdam plaats moeten maken voor een andere, wat meer kostendekkende kunstinstelling. CBK-directeur Nienke Bruin liet het er niet bij zitten, zette zich schrap en wist voor elkaar te krijgen dat het CBK haar intrek kon nemen in een leegstaand Cool Cat-filiaal in winkelcentrum Oostpoort, op een steenworp afstand van de oude locatie aan de Oranje-Vrijstaatkade.

Vergeleken met de vorige, zeer riante vestiging is dat nieuwe onderkomen (genaamd CoolCBK) heel anders. Het is er veel lager en, vanwege de zwarte plafonds en het ontbreken van daglicht, veel donkerder. Ook is het er een stuk kleiner. Kunstuitleen en designafdeling CBKamer (op de foto) nemen het leeuwendeel van de ruimte in beslag; voor de monumentale tentoonstellingen van weleer is geen plaats meer. (De provisorische inrichting van die nieuwe ruimte – de kunstwerken hangen tussen de lege kledingrekken – doet met een beetje goede wil denken aan het tijdelijke karakter van culturele (anti)kraak-plekken in de jaren ’80 en ’90. En daarmee ook aan het spannende, rafelige verleden van het nu o zo tuttige Oostpoort.)

De nieuwe plek heeft zo z’n voordelen: waar aan de Oranje-Vrijstaatkade de temperaturen op zomerse dagen tot onverantwoorde hoogte stegen, blijft de nieuwe ruimte ook bij 35 graden cool. Maar veel belangrijker is dat het CBK nu veel meer in de loop en het zicht ligt van het winkelend publiek. Er lopen nu mensen binnen die nog nooit een voet over de drempel van de oude locatie hebben gezet, en daarvan is al menigeen spontaan kunstuitleen-lid geworden. Al met al dus minder kunst maar meer mensen die ermee bereikt worden. Dat laatste is van belang, want de politiek bepaalt aan het eind van dit jaar of de kunstcollectie (waarde: zo’n vier miljoen aan gemeenschapsgeld) voor het publieke domein behouden blijft. En daarmee of, en zo ja hoe CBK Amsterdam verder gaat vanaf 1 januari 2020. Wordt vervolgd.