中国之旅

De eerste indruk is die van een tentoonstelling met traditionele Chinese kunst: aquarellen, houtsnedes, u kent ze wel. Bij nader inzien is er met al die werken iets ‘moderns’ aan de hand. Zo blijkt een wandvullende serie grove houtdrukken (Feng Mengbo, foto boven) de 3755 Chinese karakters te tonen die zijn vereenvoudigd voor computergebruik. Een grote landschapsaquarel (eveneens van Feng Mengbo) is gemaakt met digitale game-programmatuur. Traditie en moderniteit zijn als yin en yang in de uitgebreide verzameling Chinese hedendaagse kunst van de Zwitserse verzamelaar Uli Zigg, waaruit het Noordbrabants Museum de tentoonstelling A Chinese Journey heeft samengesteld. Vakmanschap en bewerkelijkheid zijn andere constanten, en ook daarin is (het gevoel voor) traditie overal zichtbaar – en dat terwijl alle getoonde werken van na 2004 zijn.

In de dromerige videoprojectie Poetic Writing For Nature laat Jin Jangbo allerlei elementen uit traditionele Chinese shanshui– of landschapsaquarellen traag door het beeld dwarrelen, vergezeld van al even zo traditionele tokkelmuziek. Als we erlangs lopen registreert een cameraatje onze bewegingen en vertaalt die in ‘verstoringen’ van het beeld. Geen heftige glitches, eerder rimpelingen als op een wateroppervlak, geheel in lijn met de transparante, ‘waterige’ kwaliteiten van die klassieke shanshui-werkjes. Een hoogtepunt.

Politiek getinte kunst maken in China is gevaarlijk: voor je het weet verdwijn je voor jaren in een cel. Voor wie toch enige kritiek wil ventileren is dubbelzinnigheid een goede dekmantel. Bij een van gedroogde ossenhuiden gemaakte sculptuur (Liu Wei, foto onder) waarin we het Potalapaleis in de Tibetaanse hoofdstad Llasa herkennen, hangt een bordje Don’t Touch! dat er heus niet alleen is om toeschouwers ervan te weerhouden het delicate werk aan te raken. Hoe nauw één en ander luistert blijkt als we in de zaaltekst lezen dat het geschilderde landschapje met drie surveillance-camera’s van Zhao Bandi, in onze ogen volkomen onschuldig, vorig jaar nog werd geweigerd op een prestigieuze kunstbeurs in Beijing.

Wie ons een beetje kent weet dat we een zwak hebben voor all things Chinese dus we zijn allesbehalve objectief, maar A Chinese Journey in het Noordbrabants Museum is een aanrader. En ze hebben er ook lekkere Bossche bollen…


(foto: Joep Jacobs)