lichtkunst in de borneohof

Borneohof, Javaplein Amsterdam-Oost | vier winters 2102 – 2015

De nok van de markante toren van het stijlvolle verzamelgebouw De Borneohof aan het Javaplein werd drie winters achter voorzien van steeds een andere lichtinstallatie. Dat maakte de toren ook ‘s avonds tot een herkenbaar baken in de Indische Buurt.

In de winter van 2012 was de beurt aan Javaplein12f van kunstenaar Peter Vink. Het kunstwerk wilde op een ingetogen en toch opvallende manier de architectuur van de toren ‘doortrekken’ tegen de donkere hemel: het resultaat was minimal art die tot in de verre omtrek te zien was. Het werk werd op donderdag 2 februari ‘onthuld’ door Jeroen van Spijk, portefeuillehouder Kunst en Cultuur van stadsdeel Oost.


Peter Vink

VIDEO | In de winter van 2012-2013 plaatste Paul Baartmans zijn installatie LUX; een subtiel doch beweeglijk lichtspel dat het ‘penthouse-gevoel’ van de hooggelegen woning (veruit de hoogste van de Indische Buurt) versterkt. Baartmans: “Ik speel met dynamische factoren zoals beweging, toeval en interactiviteit, en daarbij streef ik naar monumentaliteit. Motieven als schaduw, ritme, geluid, spiegelingen, golfbewegingen, combinaties van lichtkunst met architectuur of (stads-) landschap; alles kan bijdragen tot een geschakeerd resultaat, waarbij beleving, verwondering en soms ook verstilling voorop staan.”

In de winter van 2013-2014 was het aan Herman Kuijer om derde lichtinstallatie te tonen. Zijn titelloze werk was zowel redelijk ingetogen als van een ‘onbeschaamd decoratief karakter’ maar waar de voorgangers zich beperkten tot wit licht was Kuijer’s bijdrage een feest van kleur. Zestien at random gekozen gekleurde neons genereerden reflecties en een palet van mengkleuren op pilaren en luifel: even simpel als effectief.

Omdat alle betrokken partijen (kunstenaar, bewoner, wijzelf) het betreurden dat het project ophield in voorjaar 2014, werd gezamenlijk besloten om Herman Kuijer’s installatie een reprise te gunnen. In november 2014 is het nogmaals voor een periode van drie maanden in werking gezet, met enigszins veranderde kleurencombinaties. Met dank aan het stadsdeel, dat de stroomkosten dekte.

Met dank aan:
Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam stadsdeel Oost, De Alliantie en Geusebroek Verheij Architecten. Speciale dank aan bewoner Andy de Geus.


Paul Baartmans | bovenste foto: Herman Kuijer