etalagegalerie inkijk

archief | Etalagegalerie Inkijk was/is (letterlijk) een underground-galerie met filialen in de Amsterdamse metrostations Wibautstraat, Weesperplein en Waterlooplein, plekken waar elke dag vele honderden mensen komen. Inkijk toont eigentijdse, eigenwijze beeldende kunst met de nadruk op ruimtelijk werk en installaties. In de meeste gevallen worden de werken speciaal voor Inkijk bedacht en gemaakt. Exposities zijn dagelijks te zien van 06.30 tot 24.00 uur en wisselen om de twee maanden. Ooit bedoeld als tijdelijk project, duurt Inkijk inmiddels al achttien (!) jaar en zijn er al meer dan 200 exposities te zien geweest. Het einde is echter in zicht: de filialen Waterlooplein en Weesperplein zijn inmiddels gesloten en voor Wibautstraat valt het doek naar verwachting in maart 2018.

Begin 2017 bood het GVB ons een nieuwe ruimte aan in het zojuist gerenoveerde metrostation Van der Madeweg. Die ruimte is veel lichter en vooral groter, en dus kozen we voor een andere naam: Made in Holland. ‘Opblaaskunstenaar’ Robert Roelink toont er gedurende een heel jaar drie verschillende inflatables.

Nu te zien:

Half Moon – een installatie van Yasser Ballemans: “Rituelen en feesten hebben mijn speciale interesse. Met name carnaval: sinds de secularisatie heeft dat zijn rituele betekenis verloren en is verworden tot ordinair vermaak. Ik geloof dat kunst bij uitstek in staat is iets van die rituele beleving terug te halen. Dit heeft consequenties voor het soort vormen dat ik gebruik: ik ben erg geïnteresseerd in de vaak decoratieve vormentaal van traditionele rituelen, zoals te zien in praalwagens, triomfbogen, vlaggen, trofeeën, ornamenten en kostuums. In mijn beelden grijp ik vaak op een speelse en abstracte manier op deze vormen terug. Dat resulteert in platte, strakke ‘schijnvolumes’ met een stoere, krachtige uitstraling.”

Te zien van 6 november a.s. tot 5 januari 2018 in het Amsterdamse metrostation Wibautstraat, dagelijks van 06.30 tot 00.30 uur

MADE IN HOLLAND #2: Final Gletsjer een inflatable van Robert Roelink. Een ruimtevullende ‘ijsberg’ vormt nummer twee in een serie die handelt over hoe natuurlijke processen het steeds meer afleggen tegen economische groei. Met een titel als Final Gletsjer weet u dan genoeg.

Te zien in Made In Holland in het Amsterdamse metrostation Van der Madeweg – tot begin januari 2018