etalagegalerie inkijk

archief | Etalagegalerie Inkijk was/is (letterlijk) een underground-galerie met filialen in de Amsterdamse metrostations Wibautstraat, Weesperplein en Waterlooplein, plekken waar elke dag vele honderden mensen komen. Inkijk toont eigentijdse, eigenwijze beeldende kunst met de nadruk op ruimtelijk werk en installaties. In de meeste gevallen worden de werken speciaal voor Inkijk bedacht en gemaakt. Exposities zijn dagelijks te zien van 06.30 tot 24.00 uur en wisselen om de twee maanden. Ooit bedoeld als tijdelijk project, duurt Inkijk inmiddels al achttien (!) jaar en zijn er al meer dan 200 exposities te zien geweest. Het einde is echter in zicht: de filialen Waterlooplein en Weesperplein zijn inmiddels gesloten en voor Wibautstraat valt het doek naar verwachting in maart 2018.

Begin 2017 bood het GVB ons een nieuwe ruimte aan in het zojuist gerenoveerde metrostation Van der Madeweg. Die ruimte is veel lichter en vooral groter, en dus kozen we voor een andere naam: Made in Holland. ‘Opblaaskunstenaar’ Robert Roelink toont er gedurende een heel jaar drie verschillende inflatables.

Nu te zien:

Plastic Fantastic Pool – een installatie van Yasmina ‘Da Flamingo’ Ghalmi. Hagelwitte stranden, heldere blauwe zeeën, palmbomen, flamingo’s, een zonsondergang… voor vele vakantiegangers vormen deze elementen de ultieme tropische fantasie. Plastic Fantastic Pool stelt de maakbaarheid van dit clichébeeld aan de kaart. Geïmporteerde en gekortwiekte flamingo’s; containers met wit zand dat gestort wordt over donker zand… de toeristen- en entertainmentindustrie doet er alles aan om het strandlandschap letterlijk en figuurlijk te vervormen. Paradoxaal genoeg levert dat harde werken een levenloos en vervuild geheel op. Nu de zomer voorbij is en de dagelijkse sleur weer begint biedt Yasmina’s installatie de mogelijkheid het tropische escapisme nog even voort te zetten.

Te zien in Etalagegalerie Inkijk in het Amsterdamse metrostation Wibautstraat tot vrijdag 3 november 2017

MADE IN HOLLAND #2: Final Gletsjer een inflatable van Robert Roelink. Een ruimtevullende ‘ijsberg’ vormt nummer twee in een serie die handelt over hoe natuurlijke processen het steeds meer afleggen tegen economische groei. Met een titel als Final Gletsjer weet u dan genoeg.

Te zien in Made In Holland in het Amsterdamse metrostation Van der Madeweg – tot begin januari 2018